Energielabel & verhuren

Een energielabel laat zien hoe zuinig een woning is en wat er beter kan. Van de isolatie van het dak, muren, vloer en ramen tot de energiezuinigheid van verwarmingsinstallaties.

Het energielabel voor woningen geeft met klassen (A++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.

Belangrijke informatie, want een energiezuinig huis zorgt voor lagere energierekeningen (en dus lagere woonlasten) en meer wooncomfort. Al sinds 1 januari 2008 is het label verplicht voor huiseigenaren die hun huis gaan verkopen of verhuren.

Daarnaast is voor u als verhuurder het energielabel cruciaal omdat dit sinds 1 juli 2011 onderdeel is geworden van het puntensysteem. Zonder een geldig energielabel loopt u het risico dat uw woning mogelijk niet geliberaliseerd kan worden verhuurd en een huurder met succes de Huurcommissie kan verzoeken tot huurverlaging.
 

Een energielabel voor uw woning.

Koopwoningen met een groen energielabel worden makkelijker verkocht , en voor een gemiddeld hogere prijs, dan woningen met een rood label. In de toekomst is het misschien zelfs mogelijk een hogere hypotheek te krijgen voor een energiezuinige woning. Dat is een extra reden om te letten op het energielabel en te investeren in energiebesparing.

Laat een energielabel maken als u een huis gaat verkopen of verhuren. Gaat u in plaats daarvan uw huis verbouwen en energiezuiniger maken, dan kunt u beter een Maatwerkadvies energiebesparing (voorheen EPA-advies) laten opstellen. In het maatwerkadvies staat precies welke mogelijkheden, kosten en opbrengsten zijn verbonden aan specifieke energiebesparende maatregelen voor uw huis. Ook geeft het maatwerkadvies suggesties voor het verbeteren van het wooncomfort. Het energielabel geeft alleen een overzicht van de maatregelen die mogelijk zijn voor uw woning. Het zegt niets over kosten, opbrengsten en comfort. Voor sommige subsidieregelingen op energiebesparende maatregelen is een maatwerkadvies bovendien een voorwaarde.

Verhuurcommissie.nl kan voor uw woning het energielabel laten opstellen. Onze (gecertificeerde) adviseur komt langs en onderzoekt uw woning op een aantal punten. Na het onderzoek stelt onze adviseur het energielabel vast.